1/60 PROJECTS

Project: Chaoyang Future School

Location:
Beijing, China
Client:
Affiliated High School of Peking University
Size:
25,916 sqm
Design period (including feasibility study):
June 2015 - July 2016
Completed:
December 2017
Construction period:
January 2017 - December 2017
LDI:
Beijing Institute of Architectural Design (BIAD)
Partners in charge:
Binke Lenhardt, DONG Hao
Design team:
GAO Yang, Alan Chou, Natalie Bennett, Andra Ciocoiu, Irene Solà, HAO Hongyi, Cynthia Cui, Tracey Loontjens, Aniruddha Mukherjee, Libny Pacheco, Sidonie Kade, TAN Kebin, FANG Ruo, Chloris Yu, Silvia Campi, WANG Xudong.
Photographers:
WANG Ziling, YANG Chaoying
Award:
2018 The Plan Award, Chaoyang Future School (Renovation) Winner

Using color to negotiate from the urban scale to the human, the renovation of Future School facilitates continuous learning throughout campus life. Completely reassessing the landscape, facade, interior, and down to the signage

Education fit for future needs

The existing educational campus built in the 1980s mirrors its tight urban surroundings. The design explores the new demands of the school to serve its educational community. Navigating both pedagogy and architecture it explores the crossover of and the public and private, to create a village that delivers to individual needs, catering to both students and teachers.

Color is the first layer of identity, orientation and a centering of the campus, at its center the scarlet red Art Center. Inspired by the rich deciduous and evergreen vines that drenched the campus in its previous state, the color sustains the liveliness of its outdoor spaces and brings it deep into the activity indoors.

Architectural interventions open floors and walls to expand volumes and give way to new opportunities for creativity and inspiration. The facades are transformed creating an interface between inside and out with square openings, the rhythm preserved from the original building.

Window frames washed in green outline the public face of the campus, fading to yellow and then red at its core, the Art Center. Each building holds its own unique identity while maintaining a common mission, prolonging its use and also restoring its relevance and purpose.