20/54 PROJECTS

Project: Family Box – Shanghai

Client:
Children Enterprise (UK) Limited
Location:
Siping Road, Shanghai, China
Program:
Educational
Area:
2,100 sqm
Time:
July 2013— July 2014
Status:
Completed
Partners:
Binke Lenhardt, Hao Dong
Team:
Crossboundaries,Beijing
Photographer:
Hao Dong

A vivid child-friendly facility sequenced and organized from challenging chaotic spaces and irregular structure. Optimizing the use of color to connect the different functional areas over two floors underpinned by the vibrant green staircase.

colored revival, bringing organization from chaos

Hosting a swimming club for children aged 0 to 6 years, Family Box was born of an abandoned commercial space. In the base of a residential development with windows being obstructed allowing little natural light, the space was interrupted by columns, beams and cores. Now first and second floor are pinned together by a strong fresh green, making the visual connection between the different functional areas.

On the ground floor green is used in a reserved pace behind perforated panels and window reveals. From the entrance the dominant green staircase volume pulls you in, forming the main circulation path to the swimming pool upstairs. Following a clear sequence the parents and children are led from the welcoming lobby, passing by a water-play area, open play and cafe area through the stairwell.

Across the second floor a shifting corridor provides recessed accesses to the different changing rooms. The green is reoccurring in niches combined with a lighter blue and grey as base color throughout, making a clear path with the swimming pool at its end. The pool is divided into two, one shallow and the other with deeper water. Illuminated by three big skylights it is lifting the energy from the previously generic space.