38/52 PROJECTS

Axonometric view

Floor plan

Multifunctional space

Group meeting

Lecture projection

Moveable partition

Temporary office

Project: Heinrich Böll Foundation

Client:
Heinrich Böll Foundation
Location:
Dongcheng District Beijing, China
Program:
Office Buildings
Area:
155 sqm
Time:
Dec. 2007- April 2008
Status:
Completed
Partners:
Binke Lenhardt, Hao Dong
Team:
Crossboundaries, Beijing
Photographer:
Crossboundaries, Beijing

Prioritizing flexibility of space in a working environment, this project is about allowing the boundaries of public and private to intertwine, tied together with the image of corporate identity. The result is the creation of a working environment more in tune with the natural environment.

In tune with a natural environment

Divided into two areas, offices and a multi-purpose room, a white corridor acts as an interface between the workspaces, dissolving the boundaries between service and work. Sliding doors are critical to the reconfiguration. When closed, the doors become walls. When open, they are disappearing behind the shelves, creating a larger more fluid working space. The multi-purpose room solves multiple needs of a workspace, with movable shelves that can be configured in any number of ways.

In the work spaces, the glossy white finish of the shelves and the different tones of green on the table surfaces stand in contrast to the waxed, matte oak flooring. This gives a natural feel to the space. On the other hand the multipurpose room reverses the rule. Wooden table tops and flooring derived from the foundations brand identity dominate the space. Throughout, translucent polycarbonate allows soft light in, creating a calming atmosphere and encouraging interaction.